dijous, 17 de febrer del 2011

SOUL-FUNK A LA CATALANA


Aquí teniu el reportatge complet de Soul-Funk a la catalana. De tota manera el podreu degustar en format de paper, més ampliat i amb més informació el proper mes de juny a la revista Jaç, on també parlarem del festival Blacksoulona, que celebrar la seva segona edició a finals de juny. Continuem treballant i investigant. Bon cop de funk!!!
  • Darrerament, tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol podem gaudir de diferents propostes de grups que ens apropen a la música negra. Aquests investigadors musicals aprofundeixen  en diferents estils o creuaments com el soul-funk, el latin-jazz o el boogaloo, entre d’altres variants. Bandes amb una gran qualitat musical que sobreviuen en un circuit de vegades molt precari i que reflecteix la poca atenció que té aquest moviment a Catalunya. Si a això li sumem la poca atenció que reben per part de diferents festivals, amb excepcions com el Festival de Blues de Cerdanyola, el Black Music Festival de Girona, el novísim Blacksoulona a Barcelona o les poques sales que aposten per aquest incipient moviment musical a casa nostra (Jamboree, Marula Café, Cara B, Continental etc), podriem dir que el panorama, de moment és poc engrescador.Però hi ha molta vida tot i les limitacions en les que es troben aquestes bandes que proclamen als quatre vents el seu amor per la música negra. Com a investigadors musicals que som, us volem presentar en diferents capítols, els grups que estan construint amb sòlids ciments un dels moviments més atractius i més poc valorat, de moment, a Catalunya. Ja sabem que no hi son tots, però hem intentat reflexar la realitat d’un moviment que cada cop té més adeptes i més grups que intenten dignificar els diferents sons de la música negre a Catalunya. Aquest reportatge el podreu degustar en format de paper i més ampliat donant la paraula als festivals i d'altress activistes en el número de juny de la revista Jaç, que inclourà un ampli reportatge del Festival Blacksoulona.

Soul Funk a la catalana 
Mother Groove 
Formats l'any 2006 pel cantant i guitarrista d’origen Italia Gianni Sciannamé, el baixista brasiler Daniel Doctors i els catalans Abel Boquera als teclats i Roger Serrahima a la bateria, Mother Groove ofereixen un directe potentíssim de soul i funk. La banda és complementa amb una secció de vents i segones veus per als directes creant un explossiu cóctel ple de vitalitat. Han editat diferents singles amb el segell anglès Soul Unsigned que els ha obert les portes del mercat britànic i de la mateixa BBC. Les últimes noticies que ens han arribat indiquen que Mother Groove s'han separat i transformat en AB3, una autèntica llàstima.




Aquests barcelonins van iniciar el seu projecte l’any 2008 amb l’intenció de recuperar l’energía del Soul & Deep-Funk i executat amb molt passió. Han  compartit escenari amb grups com els japonessos Osaka Monaurail i els britànics The New Mastersounds. Actualment estan preparant el seu primer disc, un Maxi-single produït per Miguelito Superstar de La Fundación Tony Manero, un avançament del que será el seu primer llarga durada que sortirà el 2011. Aquest disc no deixará indiferent a ningú que li agradi el nou funk.


The Black Beltones 
Soul, rhythm and blues i boogaloo al servei de 9 músics que transmeten molt de groove, sentiment i passió per la música negra. El seu directe ens pot traslladar amb la nostra imaginació als clubs de ball de Nova Orleans, o al Harlem més funk i a la frenética pista de ball del Wigan Casino amb autèntiques bombes musicals de Northern Soul. Una fusió de soul-funk a ritme de boogaloo.


Cardova 
Un altre dels projectes de Lalo López, guitarra de La Fundación Tony Manero, que juntament amb d’altres companys curtits en mil i un grups com Chocadelia Internacional o Los Fulanos, han creat aquesta superbanda. Cardova revisiten el funk, des de Nova Orleans fins  a Brooklyn i amb un potentíssim directe interpretat a un ritme imparable. Són uns autèntics trencapistes ideals per a una nonstop party

The Excitements
Són una autèntica bomba de rellotgeria funk-soulera i posiblement la banda que está més en forma. Capitenajetada per la gran veu de Cakau Valls, nascuda a Moçambic però afincada actualment a Barcelona i formada en l’escola del hip-hop i el soul, The Excitements está format per excomponents dels ja desapareguts The Fabulous Ottomants i dels encara vius Organic Rhythm Generation, dels que ja parlarem en una altre entrega. Influenciats pel rhythm and blues i el soul old school, la seva música té la força d’uns primtius Ike&Tina Turner, o d’artistes més contemporanis com Sharon Jones and The Dap Kings als que van telonejar en la seva darrera visita a Barcelona. The Excitements començaran l’any 2011 amb diferents concerts a Alemanya i França. Si actúen prop de casa vostra no us els perdeu són una autèntica bomba amb un directe de soul i funk explosiu!!!!

Phat Fred
Són uns habituals de l’escena del soul i funk catalàs. Superbanda de power-funk amb una qualitat fora de tot dubte i formada pel guitarrista , cantant i agitador de l’escena barcelonina, Dave Wilkinson, a més del bateria Caspar St Charles a la bateria, Arecio Smith al Hammond i els teclats i Tito Bonacera al baix. Els seus components han estat i en algún cas encara estan al servei  de bandes de reconegut prestigi com La Fundación Toni ManeroChocadelia Internacional , La Kinky Beat, Asstrio, Princes of Time o Fast 3Don’t Spoil the Soup, publicat per la companyia Hammondbeat Records, és el seu i molt recomanable primer disc. També la seva música és pot escoltar a la compilació de soul-funk espanyol Groovadelia, editat pel segell Vampisoul.


Vermouth Time
Quartet nascut l’any 2006 que s’inspira en el soul-jazz dels anys 60 i en el so del Hammond com a eix vertebrador en les seves composicions. Format per Victor Puertas al Hammond, que també l’utilitza per fer els baixos, Raül Lorenzo a la bateria, Marc Mena a la trompeta i Sergi Franch al saxo tenor, Vermouth Time s’han curtit en el circuit de sales catalanes com el Jamboree, la Nova Jazz Cava de Terrassa, la Jazz Cava de Vic o la sala Siroco de Madrid. Actualment estan preparant el seu debut discogràfic però si els voleu veure ben aviat en directe i descobrir el seu so, el proper dissabte 15 de gener estaran al Marula Cafè de Barcelona.


The Crossfathers
Tot i que la formació de Lleida és prodiga poc en directe, la seva proposta de rap i soul és de les més interessants que hi ha actualment a Catalunya. Un suggerent resultat de la mà d'un cantant de rap, una cantant amb molt de groove, una banda de funk i soul tècnicament perfecta i un dj efectiu. Una combinació perfecta que no defraudarà als amants del neosoul ni el r&b més americanitzat.

Los Fulanos
Són els reis del boogaloo i una superbanda formada per components de diferents grups que és mouen dins de l’escena del funk com La Fundación Tony Manero o Chocadelia Internacional entre d’altres. La seva fusió de Latin-Soul i Boogaloo és d’alta qualitat  i una referència a Catalunya quan parlem d’aquest tipus d’estils. Los Fulanos són un autèntic terratrèmol, amb un directe espectacular i contagiós, hereu de de grans artistes de la música llatina com Ray Barretto, Joe Bataan, Willie Colon, Hector Rivera, Joe Cuba, Mongo Santamaria, Pete Rodriguez y Willie Bobo, entre d’altres. Han aparegut a diferents recopil·latoris com el Groovadelia, l’any 2006, però van debutar discogràficament l’any 2007 amb el single que inclou les cançons “C’mon get Dancing” i el “Soul Drummer”, clàssic del gran Ray Barretto. A principis del 2008 editen el segón single amb les cançons “Kiss” i I Want a Chance for Romance”. Fins el moment, la seva última referència és el disc que van gravar amb un dels grans artistes del latin i el boogaloo com Joe Bataan. El disc és va titular King of Latin Soul i el van gravar en molt pocs dies, aprofitant una actuació conjunta que van fer a la Sala Apolo de Barcelona. De tota manera el millor que pots fer per disfrutar de la seva calenta i vibrant proposta musical, és apropar-te a un dels seus vitalistas i atractius concerts.


Organic Rhythm Generation
Són el millor exponent del hammond sound a Catalunya i grans admiradors de Jimmi Smith o Jack McDuff, mestres del B3, l’orgue que va revolucionar i modernitzar  l’escena del jazz als anys seixanta. Organic Rythm Generation està format per quatre músics de l’escena barcelonina amb interessants trajectòries com Víctor Puertas al Hammond B3, Mario Cobo a la guitarra, Xavi Ayala a la bateria i Pol Prats al saxo tenor que han unit les seves forces amb l’objectiu de recuperar el so dels millors grups instrumentals de boogaloo, soul i jazz dels anys 60 com  Booker T & The MG’s, The Meters o Jimmi Smith. www.myspace.com/organicrhythmgeneration

+ Grups + Soul + Funk
Però això no s’acaba aquí. No ens volem oblidar d’altres formacions que es mouen dins de l’àmbit del soul, el funk, la disco music, el deep funk i la música negre en general com:

The Blaxound Family
www.myspace.com/blaxoundfamily
La Fundación Tony Manero
Chocadelia Internacional
Tirant Lo Funk
Fam de Funk
Just 4 Fun
Asstrio
Aerolíneas Subterraneas

4 comentaris:

  1. HOLA A TOTS
    CREC QUE S'HAURIA DE D'INCLOURE ELS SLIPS QUE, SI NO ESTIC EQUIVOCAT, VAN SER ELS PRIMERS -ALLA A PRINCIPIS
    DELS NORANTA- A CANTAR I RAPEJAR EN CATALA. . .
    HAN EDITAT 3 CDS I CREC ESTAN GRAVANT EL 4RT .
    EL SEU SEGON CD "SEXYFLASHFUNK" VA SER DISC CATALA DE L'ANY A RADIO 4.
    http://www.myspace.com/slipsfunky

    SALUT I FORÇA FUNK!!

    RAMON SLIPS

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó del món Ramón. Pêrò en aquest article hem intentat mostrar el moviment actual a Catalunya, amb tots els nous grups que estan sortint. Els Slips tindran el seu recordatori i homenatge en breu com a pioners que van ser. Bon cop de funk!!!

    ResponElimina
  3. Hola,

    Som els Reality Soul. Fem Soul-Funk des de fa 20 anys a Catalunya. Us convidem a visitar el nostre myspace i, per seguir-nos, res millor que el nostre facebook.

    www.facebook.com/realitysoul

    Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Un nou grup son els ((( j ))) i la seva mescla de cançó, jazz i funk
    http://www.jota.cat

    ResponElimina