dissabte, 18 de desembre del 2010

Soul-Funk a la catalana (1a part)

Darrerament, tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol podem gaudir de diferents propostes de grups que ens apropen a la música negra. Aquests investigadors musicals aprofundeixen  en diferents estils o creuaments com el soul-funk, el latin-jazz o el boogaloo, entre d’altres variants. Bandes amb una gran qualitat musical que sobreviuen en un circuit de vegades molt precari i que reflecteix la poca atenció que té aquest moviment a Catalunya. Si a això li sumem la poca atenció que reben per part de diferents festivals, amb excepcions com el Festival de Blues de Cerdanyola, el Black Music Festival de Girona, el novísim BlackSoulOna a Barcelona o les poques sales que aposten per aquest incipient moviment musical a casa nostra (Jamboree, Marula Café, Cara B, etc), podriem dir que el panorama, de moment és poc engrescador.
Però hi ha molta vida tot i les limitacions en les que es troben aquestes bandes que proclamen als quatre vents el seu amor per la música negra. Com a investigadors musicals que som, us volem presentar en diferents capítols, els grups que estan construint amb sòlids ciments un dels moviments més atractius i més poc valorat, de moment, a Catalunya.

Soul Funk a la catalana (1)
Mother Groove 
Formats l'any 2006 pel cantant i guitarrista d’origen Italia Gianni Sciannamé, el baixista brasiler Daniel Doctors i els catalans Abel Boquera als teclats i Roger Serrahima a la bateria, Mother Groove ofereixen un directe potentíssim de soul i funk. La banda és complementa amb una secció de vents i segones veus per als directes creant un explossiu cóctel ple de vitalitat. Han editat diferents singles amb el segell anglès Soul Unsigned que els ha obert les portes del mercat britànic i de la mateixa BBC.




Aquests barcelonins van iniciar el seu projecte l’any 2008 amb l’intenció de recuperar l’energía del Soul & Deep-Funk i executat amb molt passió. Han  compartit escenari amb grups com els japonessos Osaka Monaurail i els britànics The New Mastersounds. Actualment estan preparant el seu primer disc, un Maxi-single produït per Miguelito Superstar de La Fundación Tony Manero, un avançament del que será el seu primer llarga durada que sortirà el 2011. Aquest disc no deixará indiferent a ningú que li agradi el nou funk.


The Black Beltones 
Soul, rhythm and blues i boogaloo al servei de 9 músics que transmeten molt de groove, sentiment i passió per la música negra. El seu directe ens pot traslladar amb la nostra imaginació als clubs de ball de Nova Orleans, o al Harlem més funk i a la frenética pista de ball del Wigan Casino amb autèntiques bombes musicals de Northern Soul. Una fusió de soul-funk a ritme de boogaloo.




Cardova 

Un altre dels projectes de Lalo López, guitarra de La Fundación Tony Manero, que juntament amb d’altres companys curtits en mil i un grups com Chocadelia Internacional o Los Fulanos, han creat aquesta superbanda. Cardova revisiten el funk, des de Nova Orleans fins  a Brooklyn i amb un potentíssim directe interpretat a un ritme imparable. Són uns autèntics trencapistes ideals per a una nonstop party



3 comentaris:

  1. Enhorabona per començar aquest blog! L'aniré seguint... He vist que falten un parell de grups d'aquí: Phat Fred i The Excitments...
    Salut i funk!!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies!!!Phat Fred i The Escitments sortiran a la segona part del reportatge, ja els tinc controlats. Això només ha estat un petit aperitiu. En sortiran molts més de grups catalans al blog. Llarga vida al soul&funk.

    ResponElimina
  3. Quina bona idea. Molts cops coneixem més el de fora que el de casa. Ja tinc feina a escoltar! ;)

    ResponElimina